Stig Franssons Bilmuseum " Hur en 90 år Cadillac fick liv"
Avsnitt 2
Renoveringen
Ja så började det roliga igen då. Fotografering var naturligtvis det allra första. Kul dessutom att ha bilder av hur det såg ut innan man började. Sedan naturligtvis en ordentlig rengöring.
Därefter började demonteringsarbetet, vilket måste dokumenteras in i minsta detalj. Papper och penna är ett mycket bra hjälpmedel som jag använder flitigt. Kameran förstås. Jag tar
väldigt mycket bilder, speciellt av detaljer. Man kan aldrig få för mycket av detta. Det märker man inte minst när monteringsjobben börjar.
Allt plockades isär in i minsta skruv och mutter. Min uppfattning är att det är det enda som gäller om det skall bli ett bra resultat. Men det beror naturligtvis en del på skicket från bör-jan, är det dåligt så har man inget val.
Principiellt demonterar jag endast den del som jag skall jobba på och inriktar mig på att göra den delen helt klar så att den sedan bara skall vara att montera.
Jag började med motorn. Den var i ganska så bra skick, de stora ingreppen var spårjustering samt nya ringar på kolven. Loppet dög med endast honing. Svänghjulet fick jag låta gjuta upp ett nytt i stål och bearbeta. På det gamla var alla ekrarna av och jag vågade ej svetsa dessa då man ej vet hur hållfastheten blir i så gammalt gods. Man vill ju ogärna att ett 53 kilo tungt svänghjul skall lämna bilen under färd. Det blir förmodligen konsekvenser.
Naturligtvis fick jag också bussa om en hel del på motorn samt tillverka nya ventilstyrningar och utföra ventilslipning. Även vevaxeln fick en liten justering. En del av det här fick jag hjälp med av Lasse Ståhl i Arboga. Han har en gammal god yrkeskunskap samt de rätta maskinerna.
Transmissionen på den här bilen sker med kedjedrift. Från en planetväxel placerad på vevaxeln till bakväxeln med sin differential. Planetväxeln kan ge lågfart - högfart och back.. Här var det mesta utslitet, egentligen allt utom kugghjulen i planeten. Kedja, kedjehjul fast-sättningsanordningar, diffhus, diffdrev och mycket annat. Det mesta fick nytillverkas såsom alla kugg- och kedjehjul och i vissa fall köpas, så var fallet med kedjan som fortfarande fanns i samma dimensioner och utförande. Det övriga fick ombearbetas. Naturligtvis ersattes alla gamla lager med nya friska.
Bakaxelhalvorna var spruckna och provisoriskt reparerade dessa lämnades till specialfirma för svetslagning med gott resultat. Här skulle sedan supportsvarvning ske och en stor svarv erfordrades. Tack vare mitt yrke har jag ett bra kontaktnät på industrin och fick låna maskin av en tillmötesgående firma på hemorten.
Framaxeln var bra men allt som hörde till styrning var totalt utslitet och fick åtgärdas.
Ramen med tillhörande fjäderfästen var uppglappat i sina nitar och de flesta fick varmnitas om efter uppborrning/brotschning.
Hjulen med sina träekrar var i ett förvånansvärt bra skick men som alltid när det gäller gamla träekerhjul så var det i alla fall ett omfattande arbete innan ett godtagbart resultat erhölls. Däcken som Herman Eriksson hade importrat omkring 1960 var i tillräcklig god
kondition för att kunna användas. Hastigheterna man färdas med är ju synnerligen moderata 35 - 45 km/tim som max.