Besök Stig Franssons Bilmuseum digitalt med Pixelvoice
Det finns entusiaster och så finns det eldsjälar som ägnar hela sitt liv åt att bevara och vårda ett stycke historia. Stig Fransson tillhör den senare kategorin. I 43 år har han renoverat veteranbilar med en precision och noggrannhet som vittnar om en hängivenhet långt utöver det vanliga.
På sitt bilmuseum i Kungsör visar han upp åtta fantastiska bilar – vissa över 100 år gamla – men det är inte bara fordonen som gör besöket minnesvärt. Det är historierna bakom dem. Och nu kan man ta del av dessa berättelser digitalt, genom den nya digitala tjänsten Pixelvoice - bilder som berättar.
.
Från hobby till museum
Stig Franssons passion för gamla bilar började redan i barndomen, och när han renoverade sin första veteranbil för 43 år sedan var det starten på ett livslångt projekt 1983. Den första bilen var en Lloyd 1959 års modell. År 2000 öppnade han ett litet men välfyllt bilmuseum, där han samlat sina egna renoverade fordon tillsammans med mängder av bilhistoriska föremål. Skyltar, taxametrar, gamla lyktor och emaljskyltar skapar en tidskapsel för besökaren.
"Jag kallar det här mitt vardagsrum", säger Stig och ler. "Det var aldrig meningen att det skulle bli ett museum, men besökarna började kalla det för det. Till slut satte jag upp en skylt med namnet och då var det officiellt."
Besökare fascineras ofta över mängden föremål i museet. Många äldre besökare uppskattar nostalgin och minnena som väcks, medan yngre ofta imponerade utbrister: "Hur har du kunnat samla så mycket prylar?" De som skannar QR-koderna och lyssnar på berättelserna brukar fastna i historierna och blir ofta kvar längre än de först planerat.
Hans mest unika bil, en Priamus från 1912, är den enda kända av sitt slag i världen. "Den bilen var en utmaning att renovera, men jag har alltid gillat att ge nytt liv åt gamla ting. Att få se en rostig kaross förvandlas till en fungerande bil är en oslagbar känsla."
Museet håller öppet under Kungsörs kulturvecka och vid evenemang som Konst- och Hantverkssafari. Men för den som inte kan besöka platsen fysiskt, finns nu ett annat sätt att ta del av historien – direkt från Stigs egen röst.
.
Digitalt berättande med Pixelvoice
Genom tjänsten Pixelvoice har Stig spelat in berättelser till ett omfattande arkiv av bilder där han detaljerat beskriver renoveringsprocesser, bilarnas historia och de små detaljer som gör varje fordon unikt.
"Jag träffade Pixelvoice-grundaren Tor Berggrund på en bakluckeloppis", berättar Stig. "Han undrade om jag ville testa att lägga upp mina berättelser digitalt. Först tänkte jag att det där var ingenting för mig, men sen insåg jag att det kunde vara ett sätt att bevara allt jag samlat på mig genom åren."
På museet finns nu QR-koder uppsatta vid varje bil. Genom att skanna dem med sin mobil kan besökare lyssna på Stigs egna inspelningar, där han med inlevelse berättar om varje fordon.
"Jag har lagt upp över hundra bilder och berättat till varenda en. I början spelade jag in med en mikrofon, men efter ett tag gick jag över till att använda telefonen – det blev enklare så."
.
Berättelser som väcker liv i historien
Ett av de mest lyssnade albumen handlar således om den unika Priamus-bilen. Där får man höra hur Stig spenderade tusentals timmar på att restaurera den, från ett sönderrostat skal till en fullt fungerande bil.
"Det är något speciellt med att höra historien direkt från någon som varit där och gjort jobbet", säger han. "Man kan läsa om bilar i böcker, men att få en personlig berättelse ger en helt annan känsla."
För den som är nyfiken på att uppleva museet digitalt finns allt material tillgängligt via Stigs profil på Pixelvoice.se. Där kan man gå igenom de olika albumen och lyssna på hans historier hemifrån.
"Det känns bra att veta att mina berättelser finns kvar, även efter att jag inte längre är här", säger Stig. "Och så är det ju lite roligt att folk kan höra mina historier oavsett var de befinner sig."
.
Framtiden för museet och berättelserna
Trots sin imponerande samling och sitt livslånga arbete står Stig inför en utmaning – vad ska hända med museet i framtiden?
"Jag har två söner, men de är inte intresserade", säger han. "Så vad som händer på sikt vet jag inte. Men så länge jag kan, kommer jag att hålla det öppet och fortsätta berätta mina historier."
Och som om Stigs otroliga bilresa inte var nog – nu har han faktiskt en ny utmaning i garaget! En Fiat från 1927 har hittat sin plats bland verktygen och de väloljade maskinerna. Vad som händer med den återstår att se, men en sak är säker: vi ser fram emot att höra Stigs nästa berättelse. Kanske blir det ännu ett kapitel på Pixelvoice?
Och kanske är det just genom Pixelvoice som hans berättelser får ett evigt liv. För även om framtiden för museet är oviss, så kan hans röst leva kvar och låta nya generationer upptäcka en värld av klassiska bilar, renoveringskonst och en man som tillägnat sitt liv åt att bevara bilhistorien.
Vill du eller er verksamhet också bevara och dela dina berättelser med bilder och ljud? Pixelvoice gör det enkelt! Skapa ett konto och börja spela in och publicera era bilder – helt kostnadsfritt, utan kav på kontokort eller annan form av ekonomisk registrering.
Perfekt för bl.a. just historieberättare, museer och besöksmål och andra som vill få ut sina berättelser baserat på bilder på ett helt nytt sätt.
Besök pixelvoice.se och testa själv!
Besöks Stigs profil och museum på Pixelvoice: https://pixelvoice.se/profil/1357
Övriga bilder och berättelser i den här artikeln - det bara att läsa av QR-koden med kameran och följa länken så får ni lyssna till Stigs berättelser.
Lika lätt om ni befinner er på andra sidan jordklotet som att ni besöker hans unika museum.
Text: Joe Formgren, medutvecklare Pixelvoice
Foto och ljud: Stig Fransson
Läs hela artikeln i SvenskPress: https://svenskpress.se/articles/view/besok-stig-franssons-bilmuseum-digitalt