Från 1718 till 1721 pågick fredsförhandlingar med Ryssland. Ryssarna härjade från Gävle och norr ut och brände flera städer och bruk som påtryckning på Sveriges förhandlingar. Freden slöts slutligen i Nystad, Finland den 30 augusti 1721. Sverige fick avträda de gul-grönstreckade områdena på kartan (hämtad fån Wikipedia
När de frigivna svenska officerarna och soldaterna, via Finland, kom hem till Sverige började problem dyka upp eftersom nästan alla befattningar i deras regemente var tillsatta av andra. Efter freden 1721 förtecknades hemvändande officerare och soldater i en särskild rulla. I denna anges ålder, tjänsteår, kompani samt eventuella blessyrer som gjorde att de fick avsked, Några med underhåll från Vadstena krigsmanshuskassa. Därutöver var många skadade och kunde inte fortsätta sin tjänstgöring.
Vid den kommande generalmönstringen ströks de skadade ur rullorna. De soldater som tjänstgjort tillräckligt många år kunde få en liten pension efter avslutad tjänst. Ett mindre antal soldater kunde erbjudas ny tjänst.
För kvinnor och barn i Sverige var det värre eftersom de fått lämna soldattorpet när soldaten tillfångatagits eller dött. Ofta konserverades änkan genom giftermål med den nytillträdda soldaten. Om rotebönderna var snälla fick änkan på nåder bo kvar i soldattorpet genom att roten försåg nytillträdd soldat med nytt torp.
Officerarnas befattning var nästan alltid tillsatta vid hemkomsten till Sverige varför de oftast fick gå in på en lägre befattning med lägre ersättning eller fick avsked. Några officerare hamnade på reservlistan.
Ett undantag var överste Sparre som återfick sin chefsbefattning år 1721 för Kungliga Västmanlands regemente, efter det att han återkommit från Bender.
Om appen
App Store
Google Play
Kontaktinfo
+46 (0)70 869 25 00
Info@pixelvoice.se
FAQ
Alla rättigheter reserverade © 2025 | Cookies | integritetspolicy | Sidkarta | Sök | Yodo CMS