Bilden visar grenadjärtorpet No 75 Brottgården som det såg ut ca 1980. De vackra blomodlingarna är tidstypiskt inramade av ett målat traktordäck och med avsågade eternittakplattor runt rabatterna.
När torpet tillhörde Livregementet till häst kallades det för ryttartorp men efter att regementet 1791 ändrats till Livregementets grenadjärer kallades det för grenadjärtorp.
Laga skiftet på Brottgården påbörjades 1831 och fastställdes 1833 vilket var kort tid efter att stadgan om laga skiftet infördes 1828.
Av torpsyneprotokollet 1895 framgår att stugan under tegeltak var 7,8 x 5 m, innehållande stuga, kammare, spisel med bakugn och en järnkakelugn tillhörig soldaten! Förstugan hade pardörrar med lås. Ladugårdshuset var uppfört under halmtak var 8,2 x 4,8 m och indelades i fähus av timmer med två bås för kreatur och foderlada.
Torpet har efter grenadjärtiden använts som bostad för arbetare på bondgården men från ca mitten av 1950 till 1993 som ett sommarboende.
I samband med att motorvägen byggdes – den blev klar 1995 - plockades det välbehållna torpet ned och såldes på anbud av Vägverket till en person i Västeråstrakten – vi vet inte om torpet är uppbyggt eller var det i så fall finns. Grunden avlägsnades också men kvar finns de två entrélönnarna, jordkällaren samt ladugårdshuset. Ladugårdshuset är troligen det som beskrivs vid torpsynen 1895 då det har samma mått. Dessutom finns fortfarande några blommor kvar som minner om torpet.
Mer information om torpets historia hittar du på följande bilder.
De är sammanställd av Lars Karlsson i projektet "Soldattorpen i Kungsör" som genomförs i samverkan mellan Kungsörs Hembygdsförening, Västra Mälardalens Släktforskare, Kungsörs Kommun med stöd av EU-projektet Leader Mälardalen.
Har du mer information eller synpunkter, mejla gärna soldattorpen.kungsor@vmsf.se
Om appen
App Store
Google Play
Kontaktinfo
+46 (0)70 869 25 00
Info@pixelvoice.se
FAQ
Alla rättigheter reserverade © 2025 | Cookies | integritetspolicy | Sidkarta | Sök | Yodo CMS